Chcete mít chytré dítě? Jezte ryby!
Vědci „objevili“ omega-3 nenasycené mastné kyseliny, když v sedmdesátých letech studovali potravu grónských Eskymáků.
Nedokázali si tehdy vysvětlit, proč Eskymáci podstatně méně trpí určitými chorobami (srdeční onemocnění, diabetes mellitus, revmatická artritida –autoimunitní zánět kloubů) než Evropané, a to i přesto, že jejich strava obsahuje daleko více tuků. Odpověď nalezli právě v omega-3 nenasycených mastných kyselinách. Množství tuku ve stravě Eskymáků není důležité – důležitý je jeho DRUH. Omega-3 mastné kyseliny hrají velmi důležitou úlohu v oblasti prevence civilizačních chorob, což bylo potvrzeno mnoha studiemi. V současné době se zkoumá vliv omega-3 mastných kyselin také na další oblasti lidského zdraví. Můžeme říci, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro člověka důležité v každém věku – od početí do dospělosti.
Duševní vývoj
Kolem 60 % suché části mozku připadá na tuky a z toho asi jedna třetina na kyselinu dokosahexaenovou (DHA). DHA je spolu s kyselinou alfa-linolenovou (ALA) často označována za stavební prvek mozku a nervových buněk, podobně jako se o vápníku hovoří jako o stavebním prvku kostí. Omega-3 mastné kyseliny slouží jako jakýsi izolační materiál obklopující nervová vlákna a jsou také důležitou součástí buněčných membrán.
Omega-3 mastné kyseliny jsou významné již v období těhotenství. Objevují se informace, že děti, jejichž maminky mají ve stravě dostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin, se snadněji učí mluvit a mívají větší slovní zásobu. U těchto dětí se také hovoří
o větší ostrosti vidění, která souvisí s prostorovou orientací nebo schopností uchopovat předměty. V průběhu těhotenství čerpá plod omega-3 nenasycené mastné kyseliny z placenty, po narození dítěte je doporučováno zařadit omega-3 jako součást stravy kojící maminky nebo později dítěte samotného.
Duševní vývoj se sice týká nejvíce dětí do puberty, nové nervové spoje ale vznikají v mozku i v dospělosti – nové schopnosti totiž získáváme neustále. Duševní vývoj závisí na tom, jak mu člověk sám pomáhá – kromě vhodné výživy duševnímu vývoji prospívá také dostatek spánku a odpočinku, pohybové aktivity a působení okolí.
Další oblasti lidského zdraví, které omega-3 příznivě ovlivňují:
Nervová soustava
Vliv omega-3 nenasycených mastných kyselin (zejména DHA) jako antidepresiva byl zkoumán v rámci epidemiologických studií. V populacích, kde je ve stravě dlouhodobě vyšší příjem DHA, byl opakovaně zjištěn nižší výskyt deprese. Tento nález potvrzuje také fakt, že depresivní pacienti mají v krvi dlouhodobě nižší obsah DHA. Souvislost byla statisticky dokázána i mezi nedostatečnou koncentrací DHA v krvi a výskytem tzv. syndromu ADHD, což je porucha pozornosti u dětí spojená s nadměrným neklidem (hyperaktivita).
Srdce a cévy
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny hrají důležitou roli i v prevenci srdečně cévních onemocnění. Redukují totiž shlukování krevních destiček, zabraňují vzniku krevních sraženin, a tím snižují i riziko rozvoje trombózy. Kromě toho působí příznivě v prevenci arteriosklerózy, působí na roztahování cév, pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu (pokud nahradí ve stravě nasycené masné kyseliny) a stabilizují srdeční arytmii. Pozitivní účinek omega-3 nenasycených mastných kyselin na prevenci srdečních onemocnění prokázala například americká studie, která dlouhodobě sledovala 5 000 diabetiček. Tyto pacientky užívaly pětkrát týdně vysoké dávky nenasycené kyseliny omega-3. Riziko výskytu nemocí srdce a cév se u nich snížilo o 64 %, riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění kleslo o 52 %.
Obranyschopnost organizmu
Zkoumá se role, kterou omega-3 sehrávají i při tvorbě látek ovlivňujících imunitu, např. prostaglandinů.
Další onemocnění
Hrozbou stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje velké procento osob starších 60ti let. První testy na myších provedené na Kalifornské univerzitě prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny může mozek před ztrátou paměti a poškozením chránit. V současné době se spekuluje o účincích omega-3 nenasycených mastných kyselin proti lupénce či astmatu a zkoumá se vliv na roztroušenou sklerózu. Výzkum však ještě zdaleka není u konce.
—————